Vastgoedexperte Vanessa De Bruycker aan het woord

Vandaag spreken we met Vanessa De Bruycker. Vanessa is al jarenlang aan het werk als vastgoedexperte binnen het team van V.W.I.C. en beoefent haar job met veel passie. We stellen haar enkele vragen omtrent haar functie binnen ons kantoor.
Hoe bent u aan uw job bij V.W.I.C. begonnen en hoelang is dat geleden?

“Na mijn afstuderen in 2000 ben ik begonnen als medewerker op een vastgoedkantoor dat verhuringen verzorgde voor mijnheer Van Waesberghe. Daar zijn dan ook al de eerste contacten gelegd. Na een bijscholing tot vastgoedexpert ben ik op het toenmalig vastgoedkantoor de plaatsbeschrijvingen bij aanvang en einde huur voor mijn rekening beginnen nemen.

Na de sluiting van het kantoor ben ik als zelfstandig expert verder gegaan met plaatsbeschrijvingen en bleef ik deze voor mijnheer Van Waesberghe verzorgen. Sinds 2010 begon ik – nog steeds als zelfstandige – meer taken voor V.W.I.C. op te nemen, daar ik met de meeste gebouwen vertrouwd was.

Mijn job omvat daarenboven kandidaten begeleiden bij bezoeken, contacten onderhouden met huurders bij herstellingen die uitgevoerd dienen te worden en ook het organiseren van die herstellingen. Zo ben ik uitgegroeid tot het aanspreekpunt voor huurders, werklieden en andere personen die met onze gebouwen te maken krijgen.”

Bent u altijd al geïnteresseerd geweest in de vastgoedwereld?

“Jazeker, vastgoed is een boeiende wereld. Het louter zakelijke aspect is voor mij minder relevant. Ik hou vooral van de gebouwen zelf. Er is een grote diversiteit aan panden en hun bewoners. Elke woning heeft zijn geschiedenis en historische oude gebouwen zijn hier voor mij de kers op de taart.

Het is fascinerend om de evolutie te volgen van de opeenvolgende functies die panden vaak bieden. Zoals bijvoorbeeld industriële gebouwen die omgevormd worden tot appartementen. Maar ook de evolutie volgen van de gebouwen zelf is boeiend. Vaak zijn er wijzigingen aan een pand nodig om te blijven voldoen aan de normen voor comfort, veiligheid, wettelijke vereisten etc.

Ik vind het zelf ook erg bijzonder om te zien hoe authentieke elementen geïntegreerd worden in de hedendaagse noden en soms gecombineerd worden met moderne elementen.”

V.W.I.C. heeft als focus vastgoed op het oude Zuid van Antwerpen. Bent u zelf ook weg van deze Antwerpse buurt?

“Het Zuid is wat mij betreft de mooiste buurt van Antwerpen, opnieuw omdat de authenticiteit hier in heel veel gebouwen is terug te vinden. Dat is in het grootste deel van Antwerpen het geval, maar op het Zuid is er tussen de gebouwen plaats om te ademen.

Op het Zuid wordt de ruimte tussen gebouwen namelijk opengetrokken door middel van rustplekjes. Denk aan de prachtige Lambermontplaats, de omgeving van het museum, het pleintje aan de Kloosterstraat en last but not least de Schelde.

Wanneer het geplande park op de Gedempte Zuiderdokken ook nog eens vorm zal krijgen, dan wordt het in de hele stad nergens fijner vertoeven dan op het Zuid!”

Hoe onderscheidt V.W.I.C. zich volgens u van andere spelers op de Antwerpse vastgoedmarkt?

“V.W.I.C. kiest steevast voor monumentaal vastgoed en schept er enorm veel voldoening in om deze gebouwen in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Dat is iets waar V.W.I.C. mijns inziens uniek in is.

Bij V.W.I.C. ligt de focus ook op de gebouwen zelf en op de bewoners, veel meer dan op het zuivere rendement van de gebouwen. Er staat een voltallig team paraat om snel in te grijpen wanneer een mankementje opduikt. Zo blijft ook de relatie met de bewoners optimaal en bieden we hen waar ze recht op hebben: het onverminderd en rustig genot van de woonst die ze gekozen hebben.

Binnen ons team wordt zonder uitzondering gekozen voor duurzaamheid en kwaliteit, ecologische oplossingen en energiezuinigheid. V.W.I.C. schuwt geen investeringen, en dat is een zeldzaam gegeven op de vastgoedmarkt, niet alleen in Antwerpen.”

Vindt u voldoende uitdagingen in uw job en wat zijn die voor u?

“Door de aard en de staat van de appartementen, hebben we zelden of nooit te kampen met leegstand. De appartementen verhuren zichzelf dus daarin zit geen uitdaging. Wat ik het leukst vind aan mijn job is het contact met de huurders en de begeleiding die ik hen kan bieden naar aanleiding van hun verhuis en tijdens de bewoning.

Het schept voor mij een hele voldoening wanneer ik nieuwe huurders wegwijs kan maken en van raad en daad kan voorzien, vanaf het moment dat ze de beslissing nemen om te huren, tot het moment dat ze geïnstalleerd zijn. Op die manier wordt al van het begin een vertrouwensband geschept die maakt dat huurders zich comfortabel voelen en snel contact opnemen als er iets is. Wij kunnen dan ook snel ingrijpen en op die manier blijft onze goed geoliede machine draaien.”

Wat zijn volgens u uw grootste sterktes binnen uw job?

“De grootste sterke binnen mijn job is de bereikbaarheid en de aanspreekbaarheid.

Huurders en kandidaat-huurders kunnen mij op elk moment via diverse kanalen bereiken en krijgen in no time antwoord op hun vraag. Ze weten dat er kort op de bal gespeeld wordt, dat schept een wederzijds vertrouwen en respect.

Als tussenpersoon weet ik altijd de juiste vakmensen te bereiken, ook in geval van nood. Er kan snel een inschatting gemaakt worden van eventuele mankementen en in overleg met de huurders wordt zo snel mogelijk een interventie ingepland. Niets blijft aanslepen, de gebouwen blijven in goede staat, huurders blijven tevreden. Dit resulteert altijd een win-win verhaal.”

Wat zijn de uitdagingen van V.W.I.C. voor 2020?

“Hiervoor laat ik de zaakvoerder aan het woord, maar ik vermoed dat een uitbreiding van de vastgoedportefeuille wel tot de mogelijkheden behoort. Ik hoop zelf vooral op een nieuw totaalproject.

Het proces volgen, gaande van aankoop, over het plannen, afbreken, opbouwen, tot de appartementen zien groeien tot prachtige verhuurbare pareltjes. Vervolgens de geschikte kandidaat vinden en van het gebouw een thuis maken voor de persoon in kwestie. Dat is waar ik zelf de meeste voldoening uit haal en wat mijn werk ook het meest boeiend maakt.”

Tot slot, wat zijn uw persoonlijke goede voornemens voor 2020?

“Bij V.W.I.C. weten we inmiddels wat we aan elkaar hebben en we vullen elkaar steeds beter aan in onze werkzaamheden. De gebouwen verkeren bovendien in topconditie, waardoor V.W.I.C. een goed draaiende machine is geworden.

Mijn persoonlijke voornemen voor 2020 is een goed evenwicht vinden tussen mijn werk en mijn gezin, maar door onze goede werking lijkt alles erop dat dit voornemen zonder probleem ingevuld zal worden.”

Bedankt Vanessa en nog veel succes in de toekomst!