De Antwerpse Scheldekaaien, vroeger en nu

Zoals u ongetwijfeld weet, zijn de Antwerpse Scheldekaaien volop in heraanleg. De bedoeling is om meer groen, ruimte, mogelijkheid tot ontspanning en rust in Antwerpen te brengen met het Kaaienplan. Zo moet de stad weer verbonden worden met de Schelde.
De Kaaien vroeger

De Antwerpse Scheldekaaien hadden vroeger een héél andere functie dan vandaag. Vroeger werden ze namelijk gebruikt als aanmeerplaats voor grote schepen van The Red Star Line. De oude hangars (oftewel de overkappingen aan de Scheldekaaien) die u ook nu nog kunt zien, werden gebruikt als een soort station voor vertrekkende en aankomende passagiers.

Mensen waren op zoek naar geluk en dat trachtten ze te vinden in Amerika. De boten van The Red Star Line hadden als bestemming Noord-Amerika waar mensen een nieuw leven wouden beginnen. De kaaien werden dus gebruikt als een soort douane. Er werd gecontroleerd op tickets, paspoort, persoonlijke bezittingen en gezondheid. Zo werden passagiers bijvoorbeeld eerst ontluisd alvorens aan boord te worden toegelaten. Zelfs Albert Einstein nam de boot van San Diego naar Antwerpen. 

Tevens is het interessant om weten dat de Scheldekaaien sinds de jaren 1850 verschillende namen kregen van Noord naar Zuid waarvan velen met een aparte betekenis. Zo werd de Rijnkaai bijvoorbeeld genoemd naar het standbeeld van de Moed (der wanhoop), de Orteliuskaai naar de Brabantse cartograaf en geograaf Abraham Ortelius en de Ernest Van Dijckkaai naar Ernest Van Dyck, een belangrijke tenor in de operawereld.

Weldra flaneren van Noord naar Zuid op de Kaaien

Eind augustus 2017 ging de eerste fase van de heraanleg van de Scheldekaaien in Antwerpen van start. De kaaien ondergaan een enorme transformatie, met onder andere een nieuwe waterkering op het Zuid, plaats voor sport, spel en groen en de toevoeging van een stedelijk strand.

Met een budget van maar liefst 450 miljoen renoveert de stad Antwerpen 6,7 kilometer van de Scheldekaaien wat ervoor moet zorgen dat de band tussen de de stad en de Schelde wordt hersteld. Op dit moment zijn de werken aan de Sint-Andrieskaai en het Zuid afgerond. Eind dit jaar zal alles zijn afgewerkt en kan elke Antwerpenaar of toerist genieten van de frisse lucht en wat ontspanning.

Er komen nieuwe pleinen, gebouwen, kleine parkjes en meer ademruimte. De parkeerplaatsen worden omgezet tot grote open ruimtes. Ook worden dit ideale plaatsen voor toekomstige evenementen. Je kan hier ontsnappen aan de drukte, tot rust komen en uiteraard genieten van het uitzicht.